Op De nieuwe reporter wordt een onderzoek naar het gebruik van blogs aangekondigd. Het lijkt me erg interessant (ook in het kader van ons 23 dingen-traject) als veel bloglezers de bijbehorende enquete invullen. Wil je je bijdrage leveren, klik dan hier om naar de vragenlijst te gaan.
woensdag 30 januari 2008
maandag 28 januari 2008
Information overload door RSS
Ik ben begonnen met RSS te experimenteren. Ik ga daar nog echt over bloggen, maar wil nu alvast laten weten dat het ERG GEVAARLIJK kan zijn. Nietsvermoedend speelde ik wat met Google Reader en voor ik er erg in had was ik via een bericht van Klaas Jan Mollema op YouTube beland, om me daar te bescheuren om onderstaand filmpje van Bert en Ernie. Welliswaar heb ik geen koptelefoon bij de hand, maar de tekst kan ik er nog zo bijverzinnen.
Bibliotheekvernieuwing in 2008
Blogs zijn er natuurlijk ook gewoon om interessante informatie die je elders tegenkomt te signaleren. De provincie Noord-Holland kondigt aan ook in 2008 nog flink in bibliotheekvernieuwing te zullen investeren. In het persbericht worden de investeringen in extra strandbibliotheken en laaggeletterdheid met name genoemd.
zondag 27 januari 2008
Weblogs bijhouden
Ding 3: meld je weblog aan bij 'de leiding'.
Dat was makkelijk, hoe kan ik daar nou 100 woorden aan wijden?
Gelukkig ben ik inmiddels nog erger verslaafd aan web 2.0 dan ik al was. Als ik de komende tijd niet zo veel omzet haal, weten jullie waar het aan ligt. Ik ben benieuwd naar de eerste claim van een werknemer dat hij/zij door toedoen van 23dingen webverslaafd is geworden, en dus een vette ontslagvergoeding wil.
Je weblog aanmelden is namelijk makkelijk, maar het impliceert ook de omgekeerde actie, namelijk het vinden en lezen van de weblogs van je groepsgenoten. Mijn eerste (0.0) oplossing was om de leiding te vragen waar ik die blogs kan vinden. Kennelijk is ook daar het overzicht nog niet compleet, want de suggestie was om mijn groepsgenoten op hun werkadres te mailen om ze te vragen of ze de URL van hun blog door willen geven (1.0). Dat leverde een paar reacties op, maar niet zo veel.
Ik geloof dat ik naast eigenwijs ook ongeduldig ben. Mensen in mijn omgeving weten dat waarschijnlijk allang, maar ik wordt er door deze opdrachten nog eens duidelijk op gewezen. Mijn heilige voornemen is nu dan ook om de blogs van al mijn collega's (hoeveel zijn dat er eigenlijk? 50? 100?) op te sporen. Via Googelen en het volgen van links heb ik er inmiddels zo'n 10 gevonden. Bij sommige blogs zie je meteen van wie ze zijn, maar er zijn er ook twee waar ik aan het onderwerp wel kan zien dat het collega's zijn, maar waarvan ik nog geen idee heb wie het zijn.
Een probleem waarvoor ik nog geen bevredigende oplossing heb, is hoe ik al die blogs ga ontsluiten voor mezelf. Ik ben wat halfhartig begonnen in de sidebar van dit blog, in Netvibes (op m'n werk) en Feedreader (thuis), maar ik ben nog niet echt tevreden.
Weet ik meteen wat ik met mijn vrije zondag ga doen ...
Web 2.0
De volgende opdracht is om een bericht te schrijven over m'n ervaringen met web 2.0.
Heerlijk, dat bloggen aan de hand van opdrachten. Ik was bang dat ik moeite zou hebben om voldoende woorden te produceren. We moeten namelijk minimaal 20 x 100 woorden bloggen voor een voldoende ;-). Maar met een beetje mopperen ben je daar zo!
Ongeacht hoe je web 2.0 precies afbakent heb ik er al aardig wat ervaring mee. Anderhalf jaar geleden werd ik tijdelijk servicemanager voor al@din. Toen kreeg ik voor het eerst in tijden weer echt beroepsmatig weer met de digitale bibliotheek te maken. En daar bleek inmiddels heel veel mogelijk te zijn. En als informatiespecialist was ik nieuwsgierig naar al die nieuwe manieren om met informatie om te gaan.
Ik denk dat m'n eerste 2.0 account bij LinkedIn was. Daar heb ik sinds 24 maart 2006 een profiel. Binnen ons bedrijf was onvrede over hoe slecht we eigenlijk van elkaars kennis gebruik maakten. Ik had over LinkedIn gelezen in het NRC, en had het idee dat deze toepassing daar misschien bij zou kunnen helpen. Je kunt namelijk in je profiel door middel van trefwoorden van alles over jezelf kwijt. Als we nou allemaal een account namen en in elkaars netwerk zaten ... Ik denk nog steeds dat het zou kunnen werken, maar er zijn/waren nog niet zoveel mensen binnen het bedrijf met een LinkedIn acoount.
Maar web 2.0 is niet alleen business, maar vooral pleasure. Mijn favoriete web 2.0 applicatie is Last.fm. Daar maak ik trouwens toch al langer gebruik van, sinds 16 december 2005. Ook weer gevonden dankzij een artikel in NRC. Eerlijk gezegd is het sociale aspect van Last.fm niet het leukste, wat mij betreft. Dat is de schier oneindige mogelijkheid van lijstjes. Het idee van Last.fm is dat je een plug-in installeert, die informatie over de muziek die jij afspeelt 'scrobblet' naar je Last.fm account. Dat betekent dat je in je account prachtige toplijstjes krijgt over de artiesten, albums en nummers die je het meest gedraaid hebt gedurende afgelopen week/afgelopen jaar/altijd. En ik houd van lijstjes.
Overigens gebruik ik ook best sociale features van Last.fm. Toen ik vorig jaar naar Spanje op vakantie ging heb ik van tevoren opgezocht wat typisch Spaanse muziek is (nee, niet Julio Iglesias, als je zoekt op de tag Español kom je heel andere muziek tegen), heb daar via webradio van Last.fm een poos naar geluisterd en vervolgens een paar groepen uitgezocht waar ik een cd van wilde kopen. Dankzij Last.fm ben ik nu in het bezit van een fantastische cd van Ska-P. Op vergelijkbare wijze heb ik in Duitsland Kettcar ontdekt.
Daarnaast ben ik lid van een aantal sociale netwerken (Facebook, Hyves, MySpace), lees feeds via Feedreader, heb een Netvibespagina (die ik zelden gebruik), heb een account bij Librarything en Shelfari (ik gebruik die van Librarything) en een Plaxo-account, in de stille hoop dat ik al die contacten uit al die sociale netwerken ooit nog eens via 1 ingang kan volgen.
En dan was ik nog bijna mijn lidmaatschap van Bibliotheek 2.0 vergeten.
Een weblog maken
Hee, misschien ben ik toch een beetje 2.0. In elk geval ben ik 'super eigenwijs!' (Hebben jullie dat nou ook, dat je nog steeds citeert uit De Grote Meneer Cactus Show? Nee zeker :-( ). Want ik heb, ondanks de expliciete opdracht, geen nieuw blog aangemaakt, maar een oude tot leven gebracht. Ik had ooit de hoop dat ik, geinspireerd door de moderne techniek, opeens wel gedisciplineerd genoeg zou worden om wekelijks een bericht te plaatsen. Daarvoor had ik dus toen al een blog gemaakt (bij Blogger, want in maart 2007 blogten alle echt stoere bloggers daar, dus wou ik dat ook).
Ik zag geen reden om een nieuw blog aan te maken, ik had al een blog. Dom! Iedereen die wel eens een huis verbouwd heeft weet dat het goedkoper is om de hele zaak te slopen en opnieuw te beginnen. En ook bij blogs is het stukken eenvoudiger om 'from scratch' aan de slag te gaan. Over de vormgeving was ik nog steeds tevreden, en het onderwerp van die eerste post van bijna een jaar terug was ook niet zo afwijkend dat ik er iets mee moest, maar de moeite die ik heb moeten doen om de feeds een beetje gebruiksvriendelijk te krijgen!
Blogger levert namelijk standaard Atom feeds (dat gaan we in ding 4 allemaal leren, dus ik hoef ook helemaal nog niet te weten wat dat is). Maar mijn groepsleidster had de opdracht gekregen mijn weblog te volgen, en haar feedreader kon kennelijk mijn Atom feed niet lezen. En vervolgens bleek dat er niet alleen een RSS feed van mijn posts moest zijn, maar dat er ook een feed van het commentaar gegenereerd moest worden.
Blogger heeft een vrij aardige helpfunctie, die mij na een paar keer doorklikken van alles vertelde over het instellen van feeds. Kennelijk was toen ik mijn blog aanmaakte het genereren van een commentaarfeed nog niet standaard. Maar als je een nieuw template toepast zou dat automatisch goed moeten gaan. Niet dus.
Inmiddels had ik ontdekt dat de helpteksten ook in andere talen dan het Engels weergegeven werden, dus voor de wat moeilijker kost schakelde ik over op het Nederlands. Als je niet goed in de inhoud van het bericht zit, kan je maar beter de taal zo toegankelijk mogelijk maken, dacht ik. Jammer genoeg zijn de wat ingewikkelder onderwerpen nog niet in het Nederlands beschikbaar. Na drie keer doorklikken was ik op een pagina beland die mij meldde: К сожалению, запрашиваемая Вами информация не найдена.. Daar kwam ik niet echt verder mee. Terug in het Engels kwam ik wel een interessante mededeling tegen over een stukje code om aan het eind van de URL van de feed te plakken en waarmee ik de feed van Atom in RSS veranderde. Maar waar moest ik dan die code kwijt?
Om een lang verhaal kort te maken, de feed staat nog steeds precies zo als hij aan het begin stond, maar ik heb in de sidebar van m'n blog een viertal links opgenomen die de correcte feeds laten zien. Nou zou ik wel eens van een van m'n mede'dingers' willen weten of zij dit probleem ook hadden, en hoe ik het mooier op zou kunnen lossen, maar tot nu toe heeft iedereen van wie ik de blog gevonden heb Wordpress als basis genomen.
Ik houd me aanbevolen voor tips over het mooier presenteren van de feeds.
23 Dingen
Eindelijk een goede gelegenheid om dit (deze?) blog weer tot leven te wekken. Bij mij op het werk zijn we met de hele sector aan 23 dingen begonnen.
De eerste opdracht lijkt eenvoudig: lees het bijbehorende weblog en ontdek waar 23 dingen over gaat. Toch is dat nog niet zo makkelijk, want ik denk al te weten waar het over gaat. Een extra complicerende factor is dat ik van de groepsleider (daarover vast later nog meer) een mail met instructies krijg.
En meteen blijkt dat ik nog niet 100% 2.0 ben, want ik begin met uitvoeren van de instructies. Dat is nou zooo 1.0! 2.0 gaat over ontdekken, interactie, netwerken, niet over het voetstoots uitvoeren van instructies. Evengoed zit ik daar nu wel mee ... ik heb braaf een gmailadres aangemaakt, dat aan een blog gekoppeld en beide gegevens aan 'de leiding' doorgegeven. Voor dat ik er erg in had 3 dingen gedaan.
Gelukkig schrijf ik langzamer dan ik instructies uitvoer, dus ik heb nog de kans om een en ander recht te zetten.