woensdag 7 mei 2008

Ben ik een biblioblogger?


Post boxes
Originally uploaded by Dappers
Het 23-dingen-traject bij ProBiblio begint zijn einde te naderen. Deze week nog even meivakantie, en dan volgen de volgende twee weken ding 22 en 23. Dat zijn beide van die afsluitende dingen. Volgende week mogen we vooruitkijken naar de toekomst van bibliotheek 2.0 en tijdens de laatste week kijken we terug op het traject dat we afgelegd hebben. Ik ben zelf helemaal niet in de stemming voor meivakantie. Ik ben al volop in introspectie-mode. Alleen kan ik niet zo goed kiezen waarover ik als eerste zal gaan schrijven. Ik hab al twee titels versleten voordat ik voor deze koos. En nee, ik vertel niet welke titels, die berichten houden jullie gewoon nog van me tegoed.

Ruim een jaar geleden schreef ik het eerste bericht op dit blog, waarin ik me afvroeg of ik de discipline wel zou kunnen opbrengen om geregeld te bloggen. Zonder stok achter de deur bleek me dat zwaar te vallen. Ik had 23 dingen nodig om echt aan schrijven toe te komen. En ook met zo'n stok achter de deur vind ik het nog niet echt makkelijk. Het ligt niet zo in mijn aard om tijd te nemen voor bezinning. Je ziet dat ook aan het aantal berichten per maand dat ik geproduceerd heb. Maart was met 14 berichten duidelijk een uitschieter, toen ik op de top van mijn enthousiasme voor de 23 dingen was.

Maar nu het einde nadert moet ik mezelf toch de gewetensvraag gaan stellen: Ben ik een biblioblogger? Was dit een gelegenheidsblog, een hulpmiddel bij het leerproces en niets meer? Of is bloggen toch iets wezenlijkers voor me geworden, heb ik het doorzettingsvermogen om er mee door te gaan?

Het feit dat ik in 'de vakantie' blog geeft wel een aanwijzing. Als je na verloop van tijd het gevoel krijgt dat je al te lang niets geschreven hebt ... dat lijkt me een aanwijzing dat bibliobloggen voor mij toch een meerwaarde geeft. Ik denk dat het me ook na de 23 dingen kan helpen om de zaken voor mezelf op een rijtje te zetten. Dat betekent dan wel dat ik er tijd voor zal moeten uittrekken. Voor de 23 dingen kregen we 1 uur per week in werktijd (ha, ha, ha). Ik denk dat ik die tijd (en misschien een beetje extra) gewoon blijf claimen voor dit blog. Ik vind het zelf niet raar als een professional (dat zijn we toch allemaal tegenwoordig?) in werktijd kennis en vaardigheden bijhoudt. En als dat wel een probleem is? Dan hoor ik dat wel.

5 opmerkingen:

Dymphie zei

Hi,

Ik hoop wel dat je doorgaat ... zoals toch al wel een beetje uit je tekst te lezen is: je hebt er zelf ook wel wat aan, en dat is de goede motivatie.
Uiteindelijk blog je immers voor jezelf, en anderen kunnen daar dan al dan niet wat aan hebben, maar dat is secundair :-) .

Bovendien is het, zoals je zelf ook zegt, uitermate belangrijk dat je als informatie professional zorgt dat je 'bij' blijft, en dit is naar mijn ervaring een heel goede manier, omdat je jezelf daarmee ook dwingt om te reflecteren en dingen na te zoeken.

'Learning all the time'.

Ben benieuwd wat je gaat doen en wens je succes!

BB zei

Ik sluit me helemaal aan bij Dymphie. Het zou leuk zijn als je blijft schrijven, al is het maar af en toe. Het is goed voor jezelf en soms ook leerzaam voor anderen. Prachtig toch?

Als een organisatie de ruimte geeft om de cursus te geven, zou er ook een beetje ruimte moeten zijn om er een vervolg aan te geven, vind ik.

Anders zakt het bij iedereen in een paar weken weer weg vrees ik. Dat heb ik al bij vele cursusonderwerpen mogen meemaken, tot mijn spijt :-/

Volg je gevoel, zou ik willen zeggen!

BB zei

oh, bb is overigens Edwin,

ik stond nog ingelogd bij een andere gmail-account, zag ik net.

Marina Noordegraaf .... zei

ik vind je een heuse, reuze biblioblogger!

Liek Schoeren zei

antwoord is: Ja, op de vraag "Ben ik een biblioblogger", (of mogen lezers geen antwoord geven?)
Ik vind het in ieder geval leuk om je blog te blijven lezen.