vrijdag 9 mei 2008

Film : The Band's Visit


Woensdag was ik eindelijk weer eens naar de film. Ik heb The Band's Visit gezien, de eerste film van de Israelische regisseur Eran Kolirin. De film kreeg zowel op cinema.nl als in het NRC goede recensies.

Het is een mooie kleine, lichte film, die gaat over het politieorkest van Alexandrië, dat per ongeluk in het verkeerde Israëlische dorpje terecht komt en pas de volgende ochtend kan vertrekken. In de film wordt subtiel gespeeld met de verschllen en overeenkomsten tussen de Egyptenaren en de Israëli's. Zo komen ze in het dorpje Bet Hatikva aan doordat ze de naam van het dorp Peta Hatikva verkeerd uitspreken. Best begrijpelijk, als je weet dat het klassieke Arabisch geen p-klank kent.

Dina, de caféhoudster die medelijden heeft met het groepje mannen en zorgt dat ze 's nachts een plek om te verblijven hebben, doet dat vanuit een herinnering van lang geleden. Toen zat het hele dorp op vrijdagmiddag voor de TV om naar Egyptische films te kijken. Ze heeft er een levenslange liefde voor Omar Sharif en Umm Khaltoum aan overgehouden.

Khaled, het jongste lid van het orkest gaat samen met Papi, een verlegen jongen uit het dorp uit (naar een mini-rollerdisco nota bene). Als de jongen hem vraagt hoe het is om een meisje te zoenen kan hij dat wel uitleggen, maar alleen in het Arabisch. Papi heeft tijdens de uitleg een prachtige blik van half begrijpen, je kunt zien dat de emotie ook zonder vertaling overkomt.

Ook Itzik neemt drie orkestleden mee naar huis. Hij zit in een moeizaam huwelijk, en heeft ook nog eens zijn ouders op bezoek. Er is een prachtige tegenstelling tussen de haperende, vrij vriendelijke conversatie in het Engels die gezamenlijk gevoerd wordt en de vinnige intermezzo's in rap Hebreeuws en Arabisch onderling.

Al met al een mooie film, waar je nog een beetje over door moet denken, en waar je achteraf nog weer andere nuances uithaalt dan tijdens het kijken. Een aanrader.

3 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Leuk dat je naar de film bent geweest, maar daar wil ik het niet over hebben. (Ik vind het altijd een beetje raar dat je in een blog ergens op moet reageren als je gewoon wat wilt vragen, maar het is niet anders.)
Tot mijn verrassing zag ik dat een Steenwijkse 23dingen-collega naar mijn blog gelinkt had. Toen ik het blog van die collega opzocht zag ik tot mijn nog grotere verrassing dat jij daar al eens gereageerd had. Hoe had jij dat blog (en naar ik vermoed ook vele andere blogs) gevonden? Ik vind het zelf ook leuk om af en toe op andere blogs rond te kijken, dus ik hoor graag hoe jij dat aanpakt. Of is het niet voor iedereen weggelegd?
Met hartelijke groet van schrijverdezes

Informatiegebruiker zei

Hoi Schrijver,
Dat is nou één van de dingen die ik tijdens deze cursus geleerd heb ;-) Ik heb een Google blogsearch gedaan op "23 dingen" en daar een RSS-abonnement op genomen. Zo zie ik geregeld berichten waarin het over de 23 dingen gaat. Als het een leuk stukje is neem ik vervolgens een abonnement op de feed van dat blog, zodat ik het kan blijven volgen.

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Dus jij zit net als ik niet in de zon maar achter de pc! Dank voor je antwoord. Ja, ik had het kunnen weten als ik beter had opgelet... Misschien ga ik het nog een keer proberen. Je werkt dus met de term '23 dingen'. Slim! Maar eigenlijk heb ik helemaal geen tijd om al die dingen te lezen. Zo kom ik nooit meer aan mijn tuin toe. Maar nu ga ik er aan de slag!!
Groet van schrijverdezes
p.s. Ik zag dat je ook klaar zat om te chatten, maar dat vind ik toch een beetje eng, stom hè?