vrijdag 8 februari 2008

Flickr verder ontdekken

Verderspelen, dat is natuurlijk een erg eenvoudige opdracht. De kunst is vooral om weer op te houden ;-)

Toch merk ik dat het spelen met flickr voor mij meer spelen en minder leren is. Ik heb toch minder met beeld dan met het woord. Beeld blijft altijd ongrijpbaar, niet volledig benoembaar. Lastig terug te vinden ook. Als weet hoe iets er uitziet geeft je dat vaak nog onvoldoende houvast om er meer informatie over te vinden.

Daardoor is het natuurlijk juist interessant om er als informatiegebruiker naar te kijken. Hoe kan je beeldmateriaal toegankelijk maken voor informatieoverdracht? De oplossing die daarvoor meestal wordt gebruikt is taggen, het toekennen van trefwoorden aan een afbeelding. Dat zijn dan ook de toepassingen van flickr die ik intensiever bekeken heb.

Flickr biedt zelf de mogelijkheid tot geo-tagging. Jammer genoeg geen pagina die snel even uitlegt wat geo-tagging is, dus ik zal het zelf moeten proberen. Geo-tagging is het taggen van een foto met de locatie waar de foto genomen is. Je doet dat binnen flickr door onder Organise voor Your Map te kiezen. Je krijgt dan een rijtje foto's te zien, met op de achtergrond een kaart (of satelietbeeld). Je kunt nu op de kaart de plaats waar je een foto gemaakt hebt opzoeken, zoals in Google Earth, en vervolgens de foto op die plaats op de kaart zetten (met drag&drop). Vervolgens kan je jouw foto's via de kaart terugzoeken, maar de foto's die door alle gebruikers 'public' gezet zijn kan je ook op een kaart bekijken. Een heel aardige manier om voor je vakantie te kijken wat anderen op die plek gefotografeerd hebben.

De andere toepasing die ik bekeken heb is findr. Findr helpt je om op basis van toegekende tags foto's te vinden. Het aardige van findr is dat je na het invoeren van een eerste tag (die meestal nog belachelijk veel resultaten oplevert) verder kan inzoomen door uit een lijst met tags die samen met je oorspronkelijke tag voorkomen een tweede tag te selecteren. Zo kom je uiteindelijk bij een behapbare selectie van beelden over een onderwerp.

Al schrijvend merk ik dat het nauwelijks uit te leggen is. En het is al helemaal onmogelijk om over te brengen wat er leuk aan is. Probeer het zelf maar!

Al spelend ben ik wel tot een paar conclusies over tagging in flickr gekomen. Als je voor jezelf taggt is een trefwoord misschien genoeg, maar als je ook door anderen gevonden wilt worden moet je royaal met tags zijn. Bij het bovengenoemde inzoomen ben je meteen uit beeld zodra iemand een trefwoord selecteert dat niet bij jouw foto staat, zelfs als dat trefwoord wel op je foto van toepassing zou zijn. Het tweede dat me opviel is dat flickr nog vooral engelstalige tags bevat. Veel 2.0 sites zijn inmiddels ook door Nederlandstalige deelnemers ontdekt, en vaak is de lancering van een Nederlandstalige versie van de site het moment waarop je vrijwel net zo goed in het Nederlands als in het Engels kunt gaan werken. Bij flickr is dat nog niet het geval.

Overigens heb ik naar aanleiding van het spelen met flick mijn eigen vraag over de meidoorn van twee berichten geleden beantwoord. Ik zocht in findr op meidoorn en vond niets. Daarop ging ik op zoek naar het Engelse woord voor meidoorn, en ik wilde meteen ook weten wat meeldraad in het Engels is. Daartoe ging ik in Google op zoek en zie:

Google geeft mij in het eerste resultaat het antwoord op mijn vraag.

Als je er nou echt via de trefwoorden niet uitkomt om een beeldprobleem op te lossen is er sinds kort PicAnswers. Daar kan je een foto plaatsen en er een vraag over stellen. Ik las over PicAnswers bij Gluren op het web

2 opmerkingen:

Unknown zei

Tsja, beeld en tekst. Met woorden kun je een boodschap meestal wel beter overbrengen maar het oude adagium 'een plaatje zegt meer dan duizend woorden' gaat soms toch ook wel op. Ik heb toch wel vaak gehoord dat mensen het mooi vinden als je bijdragen illustreert met een mooi plaatje.

En bij een uitleg werken plaatjes vaak ook wel goed, juist door het visuele aspect.

Maar het is ook een kwestie van smaak, dat is waar.

23 Dingen zei

Mooi en duidelijk verhaal, Infogebruiker! Ik gebruik het taggen in Flickr ook om vanuit mijn foto's direct andere foto's te vinden. Dat gaat lekker soepel. En uiteraard in het Engels, dus niet Londen. Ofschoon ook dat resultaat levert.
Wil je het beste resultaat met taggen behalen, dan zal je als zoeker creatief moeten zijn en diverse schrijfwijzen moeten uitproberen. Ofschoon london OR londen toch ook wel helpt...
Binnenkort gaat het over Del.icio.us, ook leuk :-)