zondag 18 mei 2008

Ik ga op vakantie en neem mee ...

Het leukste van vakantie is de voorbereiding. Van tevoren is het gebied waar je naar toe gaat zo mooi als de plaatjes uit de reisgids of van de toeristische websites. Van tevoren zijn de hotels en restaurants allemaal zonovergoten, en is er rust en ruimte. En van tevoren denk je nog dat het moet lukken om een aantal boeken te lezen waar het in het hectische leven niet van komt. Ik bereid mijn vakanties altijd zeer zorgvuldig voor.

Dit weekend heb ik me bezig gehouden met de vraag wat voor leesvoer er mee gaat. Ik probeer altijd regionaal te lezen, dus neem bij voorkeur boeken mee die geschreven zijn in het gebied waar ik naar toe ga en/of die zich daar afspelen. Deze zomer maak ik een soort Grand Tour door Frankrijk. Meestal houd ik het op een wat kleiner gebied, maar door omstandigheden bestrijk ik deze nazomer vrijwel heel Frankrijk boven de lijn Bordeaux - Valence.

Een goede reden om al die klassieke Franse romans die ik nooit gelezen heb in de bagage mee te nemen. Maar wat zijn dat de toppers, wat moet je gelezen hebben? Ik heb wel ergens een boek over de Franse literatuur, maar dat zit in een verhuisdoos ingepakt. En eerlijk gezegd verwacht ik daar niet zo veel van. Het Wikipedia artikel over de Franse literatuur geeft me al een lijst van zo'n 25 auteurs, hoeveel zal er dan wel niet in zo'n boek staan?

In ZoekGenie zoeken naar de titels waarvan de meeste edities in de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken aanwezig zijn geeft me wel een ranglijst, maar niet eentje waar ik gelukkig van wordt. Het gehalte aan titels die tot musical bewerkt zijn is me net te hoog.

Voorlopig kies ik voor de rangorde van LibraryThing, met als trefwoord "Franse literatuur". Dat geeft me de onderstaande top 5, die bij dezen genomineerd is voor de vakantiekoffer. Maar zo'n lijst is natuurlijk ook maar statistiek. Ik laat me daarom de komende tijd graag door jullie adviseren welk boek er aan m'n lijstje onbreekt, maar alleen als je ook vertelt welk boek er niet meehoeft, want meer dan vijf boeken ga ik vast niet redden.

1. Madame Bovary door Gustave Flaubert
2. Candide, ou L'optimisme door Voltaire
3. Les miserables door Victor Hugo
4. Le Petit Prince door Antoine de Saint-Exupery
5. Du côté de chez Swann door Marcel Proust

10 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Je hebt het prachtig 2.0 aangepakt, maar als je ooit ook nog 's op beproefde 1.0-wijze een aantal boeken voor je vakantie zou willen uitzoeken kun je misschien 'Lezen op locatie' van Pieter Steinz gebruiken. Voordeel daarvan is dat de auteur een zeer belezen iemand is die weet waar hij het over heeft, wat je bij al die op het net gevonden onbekenden toch maar moet afwachten.
Wat betreft je keuze: waarom niet ook een boek van een hedendaagse auteur, b.v. Patrick Modiano meegenomen? 'Het vuur' van Henri Barbusse gaat over het leven in de loopgraven in WO I. Vond ik zeer de moeite waard. Een andere aanrader: 'Storm in juni' van Irène Némirovsky, over de vlucht uit Parijs van een aantal mensen in WO II. Als er dan weer drie uit moeten zou ik Proust en 'De Kleine Prins' erin laten. Hoewel, dat laatste kun je wel wel even van tevoren lezen.
Tja, had je nou maar een e-reader, dan hoefde je niet te kiezen!
Rest mij nog je een heel fijne vakantie te wensen!
Hartelijke groet van schrijverdezes

westhernl zei

Dat is waar ook, Peter Steinz zit in diezelfde doos als het boek over Franse literatuur. Gelukkig hebben we hier op de afdeling ook een Peter Steiz staan (Lezen etcetera, andere titel maar zeer bruikbaar).
Die levert mij een lijstje van 8 titels. Hugo, Flaubert en Proust noemt hij ook. Camus had ik al weggestreept omdat L'Etranger zich in Algerije afspeelt. Daarnaast dan nog de Markies de Sade, Celine, Yourcenar en Houellebec.
Hmmm twee dunnetjes er af en vier dikkerds erbij? Dat red ik niet in drie weken. Want het probleem is niet het sjouwen, maar de tijd die ik neem om te lezen, dus in dit geval zou een e-reader niets helpen.

Bedankt overigens voor jouw titels. Modiano vind ik een mooie naam hebben, dus die mag mee. Van de rest ga ik eerst de annotatie lezen.

En het idee om met de kleine prins vooruit te lezen spreekt me ook wel aan ...

Overijssel - Plaatsbeschrijvingen 1880-1930 zei

Vanuit het Verre Oosten wenst de Oriënt Express je ook een prettige vakantie. Leuk dat je op mijn blog reageerde en prettig kennis te maken. Wij moeten nog even een eindsprint inzetten om 23 dingen voor de vakantie af te sluiten. Zo te zien kun jij al rustig op vakantie. Jouw weblog ziet er erg fraai uit, mijn complimenten!! Een hartelijke groet vanuit Overijssel!!

schrijverdezes zei

Ik dacht inderdaad dat je met de e-reader niet zou hoeven kiezen en dat je zo onderweg zou kunnen switchen als een boek je niet beviel. Maar blijkbaar ben jij zo streng voor jezelf dat er maar 5 boeken meemogen, zelfs al heb je plek genoeg, en ga je die dan ook echt lezen. Wat een zelfdiscipline & wat ben ik daar jaloers op! Aangezien ik wel altijd mijn leesvoer zelf moet sjouwen moet ik mij ook beperken, maar als het niet hoefde nam ik het liefst 10 boeken mee om uit te kiezen. (Ik herinner mij nog goed een vakantie met het verkeerde boek, d.w.z. niet meer waar ik toen was, maar wel het boek: 'Zoon van het circus' van Irving.)
Modiano heeft ongeveer 20 titels in het Nederlands. Ik ben de de eerste die ik van hem las altijd de beste blijven vinden, nl. 'Verdaagd verdriet'. (Ik keek even bij Modinano op Wikipedia om deze titel terug te vinden en zag tot mijn verbazing dat mijn naam daar onder 'geschiedenis' te vinden is.)
Veel succes met samenstellen verder!
Groet van schrvrdzs
p.s. Ga je misschien zelfs alles in het Frans lezen?
p.p.s. En als je nou 's smokkelt en een (brieven)boek van Reve meeneemt over zijn huis in Frankrijk?

westhernl zei

Hoi Schrijver,
Discipline is bepaald niet mijn sterkste kant, het is meer dat ik van mezelf weet dat ik al niet eens vijf boeken uit zal lezen, dus dat ik er zeker niet meer mee moet nemen. Meegaan op vakantie is namelijk niet goed voor een boek, dus als ik er toch niet aan toekom laat ik ze liever thuis.
Want op die manier speel ik wel vals ... Ik koop meer boeken dan er uiteindelijk meegaan, en ik lees eerste bladzijden / hoofdstukken om de kans in te schatten dat ik ze uit zal lezen. Dat kopen, daar zal ik al zeer binnenkort een apart bericht aan weiden, want dat leverde me licht onthudsende nieuwe inzichten.
Wat wel een beetje steekt is je opmerking dat jij WEL je leesvoer moet sjouwen. Dit wordt namelijk voor mij de allereerste vakantie sinds ik niet meer met m'n ouders meega dat ik het niet zelf sjouw.

Mijn verificatiewoord is deze keer hbbbawf. Prachtig!

schrijverdezes zei

bwqqsr!
Ik bedoelde er niks kwaads mee hoor! (Met dat sjouwen bedoel ik.)
Groet van schrvrdzs
p.s. Dus jij hebt allerlei boeken staan die je nooit verder gaat lezen? Mmmmm, kun je daar niet een arme schrijver(dezes) blij mee maken?

westhernl zei

Nee, het is eerder zo dat ik allerlei boeken heb staan die ik ooit (als ik meer tijd heb) wil gaan lezen.
Ik ben wel eens op zoek geweest naar een site waarop je kunt aangeven welke boeken je wel aan een echte lezer wilt weggeven, maar heb tot nu toe geen goede gevonden. De boekenruil sites die er in het Nederlands zijn, zijn mij te commercieel en zijn allen nog maar zeer bescheiden van omvang. Bookcrossing is een mogelijkheid, maar dan via een OBCZ, want van boeken die ik 'in het wild' losgelaten heb, heb ik nooit meer iets gehoord.

Kortom, als je in m'n catalogus bij Librarything iets ziet staan wat je graag wilt hebben moet je het maar laten weten.

Unknown zei

De kleine geschiedenis van bijna alles, van Bryson.

Geen roman, maar wel een heerlijk boek!

schrijverdezes zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
schrijverdezes zei

Hierboven een rare typefout gemaakt, sorry! Opnieuw:
Dat is een erg vriendelijk aanbod, Informatiegebruiker! Ik zal zeker eens kijken, maar ik denk dat ik het niet durf te vragen...
Groet van schrvrdzs