zondag 27 januari 2008

Web 2.0

De volgende opdracht is om een bericht te schrijven over m'n ervaringen met web 2.0.

Heerlijk, dat bloggen aan de hand van opdrachten. Ik was bang dat ik moeite zou hebben om voldoende woorden te produceren. We moeten namelijk minimaal 20 x 100 woorden bloggen voor een voldoende ;-). Maar met een beetje mopperen ben je daar zo!

Ongeacht hoe je web 2.0 precies afbakent heb ik er al aardig wat ervaring mee. Anderhalf jaar geleden werd ik tijdelijk servicemanager voor al@din. Toen kreeg ik voor het eerst in tijden weer echt beroepsmatig weer met de digitale bibliotheek te maken. En daar bleek inmiddels heel veel mogelijk te zijn. En als informatiespecialist was ik nieuwsgierig naar al die nieuwe manieren om met informatie om te gaan.

Ik denk dat m'n eerste 2.0 account bij LinkedIn was. Daar heb ik sinds 24 maart 2006 een profiel. Binnen ons bedrijf was onvrede over hoe slecht we eigenlijk van elkaars kennis gebruik maakten. Ik had over LinkedIn gelezen in het NRC, en had het idee dat deze toepassing daar misschien bij zou kunnen helpen. Je kunt namelijk in je profiel door middel van trefwoorden van alles over jezelf kwijt. Als we nou allemaal een account namen en in elkaars netwerk zaten ... Ik denk nog steeds dat het zou kunnen werken, maar er zijn/waren nog niet zoveel mensen binnen het bedrijf met een LinkedIn acoount.

Maar web 2.0 is niet alleen business, maar vooral pleasure. Mijn favoriete web 2.0 applicatie is Last.fm. Daar maak ik trouwens toch al langer gebruik van, sinds 16 december 2005. Ook weer gevonden dankzij een artikel in NRC. Eerlijk gezegd is het sociale aspect van Last.fm niet het leukste, wat mij betreft. Dat is de schier oneindige mogelijkheid van lijstjes. Het idee van Last.fm is dat je een plug-in installeert, die informatie over de muziek die jij afspeelt 'scrobblet' naar je Last.fm account. Dat betekent dat je in je account prachtige toplijstjes krijgt over de artiesten, albums en nummers die je het meest gedraaid hebt gedurende afgelopen week/afgelopen jaar/altijd. En ik houd van lijstjes.

Overigens gebruik ik ook best sociale features van Last.fm. Toen ik vorig jaar naar Spanje op vakantie ging heb ik van tevoren opgezocht wat typisch Spaanse muziek is (nee, niet Julio Iglesias, als je zoekt op de tag EspaƱol kom je heel andere muziek tegen), heb daar via webradio van Last.fm een poos naar geluisterd en vervolgens een paar groepen uitgezocht waar ik een cd van wilde kopen. Dankzij Last.fm ben ik nu in het bezit van een fantastische cd van Ska-P. Op vergelijkbare wijze heb ik in Duitsland Kettcar ontdekt.

Daarnaast ben ik lid van een aantal sociale netwerken (Facebook, Hyves, MySpace), lees feeds via Feedreader, heb een Netvibespagina (die ik zelden gebruik), heb een account bij Librarything en Shelfari (ik gebruik die van Librarything) en een Plaxo-account, in de stille hoop dat ik al die contacten uit al die sociale netwerken ooit nog eens via 1 ingang kan volgen.

En dan was ik nog bijna mijn lidmaatschap van Bibliotheek 2.0 vergeten.

Geen opmerkingen: