maandag 28 april 2008

Besmet!


Vandaag werd ik besmet met een meme.
Ik had vorige week bij de Commissaresse al gelezen over dit virus, en nu heeft het mij via Marina en Liek Schoeren te pakken gekregen.
Het gaat hier (voorlopig) niet om een kwaadaardig virus. Het betreft een meme, een besmettelijk informatiepatroon. Als je het lullig formuleert lijkt het op een kettingbrief, maar het is natuurlijk veel interessanter. Ik ervaar het zelf in elk geval als een enorme eer, iets wat me bij een kettingbrief nooit zou overkomen.
En met welk informatiepatroon ben ik dan besmet?

Liek heeft drie vragen doorgegeven:

1. Als je boek was wat zou de titel zijn?
2. Hoe ziet de omslag van jouw boek eruit?
3. Pak een willekeurig boek, sla blz. 123 open, neem de vierde zin. Geef aan wat deze zin met jouw boek te maken heeft. ( Je kan ook beschrijven wat deze zin over jouw blog zegt)

Niet zo eenvoudig om te beantwoorden, vind ik.

Mijn antwoorden:

1. "Creatieve oplossingen voor alledag"
2. zie de afbeelding rechtsboven bij dit blogbericht
3. Geen willekeurig boek, maar het dichtstbijzijnde, het boek 'Koken in Afrika' door Jessica B. Harris. De vierde zin op bladzijde 123 luidt: "C. Louis Leipoldt was een Afrikaanse lekkerbek, schrijver en dichter, die veel waardering had voor de keuken van de Kaapstreek."
De keuken van de Kaapstreek wordt getypeerd door een mengeling van allerlei invloeden, de keuken van de Boeren en Engelsen die een Europese inslag had, de keuken van de Indiers die als slaven uit Azië gehaald zijn, en de keuken en voedingsmiddelen van de oorspronkelijke Afrikaanse bevolking. Met die mengeling van invloeden is het een buitengewoon spannende en smakelijke keuken.
Ik zelf probeer (ook in m'n blog) op een soortgelijke manier ideeen te mengen, zodat er uit bestaande (theoretische) concepten een nieuw, praktisch toepasbaar product ontstaat.

En zoals het een besmettelijk patroon betaamt moet het natuurlijk doorgegeven worden. Het mooie van een meme is dat die kan muteren. Het informatiepatroon past zich aan de veranderende omgeving aan en evolueert als het ware.
De opdracht die ik doorgeef is:

1. Met welk (bestaand) boek kan jij het best gekarakteriseerd worden?
2. Hoe zou je de inhoud van dat boek aan anderen beschrijven (in tekst, beeld, geluid ...)
3. Pak het dichtstbijzijnde boek van 123 pagina's of meer, sla blz. 123 open, en schrijf de vierde zin op.

En de mensen die ik besmet zijn:

He it's me again
Schrijver Dezes
Carlabongo

10 opmerkingen:

Liek Schoeren zei

snel gereageerd op de meme. En een boek over eten, jaah goed!

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Ik schreef je al op mijn eigen weblog: dank voor de uitnodiging, maar ik ga er niet op in. Sorry. Achterliggend trauma is dat ik als kind een keer met een kettingbrief heb meegedaan en daar slechts 1 reactie op heb gekregen terwijl het er honderden hadden moeten zijn. Toen heb ik besloten het nooit meer te doen. Later kreeg ik ook enig wiskundig inzicht, al zou ik mezelf geen echte beta willen noemen (hoewel misschien toch ook geen rare alfa...). Maar jij bent dat wel en reken het dus maar eens uit: iedereen brengt 3 anderen aan en hoe snel hebben we dan heel Nederland gehad? We kennen het verhaal van het schaakbord en de graankorrels.
Het lijkt misschien flauw, maar er zijn vast anderen die graag meedoen, dus dat is dan toch een betere oplossing. Bovendien vind ik die vragen ook wel erg moeilijk...
Groet van schrijverdezes

Informatiegebruiker zei

@ Liek,
Natuurlijk een boek over eten. Op het moment dat ik je bericht binnenkreeg was ik een recept aan het overtypen voor mijn website over Afrikaanse recepten.

@Schrijver,
Ik wist wel haast zeker dat jij geen type voor kettingbrieven zou zijn, maar ik was zo nieuwsgierig welk boek je zou noemen dat ik het toch geprobeerd heb ;-)

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Als jij nou die schaakbordsom even doet (en dan voor dit geval), dan denk ik eens even na over een boek.
Goeie ruil?
Groet van schrvrdzs

Informatiegebruiker zei

Wel heel verleidelijk om me nu op het schaakbord te storten. Ik verdiep me eerst een poosje in de bevolkingssamenstelling van Enkhuizen, daarna kom ik er misschien op terug. (Heeft niet met het schaakbord te maken, maar met de bibliotheek waarvoor ik nu aan het werk ben.)

Liek Schoeren zei

@schrijverdezes en informatiegebruiker, volgens mij zijn jullie al aardig aam het memen. Niet volgens de opdracht, maar dat is ook niet perse de bedoeing van memen.

schrijverdezes zei

Ha informatiegebruiker,
Het werk gaat voor uiteraard!
Groet van schrijverdezes

schrijverdezes zei

Ha informatiegebruiker,
Daar ben ik nog even. Even gerekend in de lunchpauze: in 12 stappen ga je, theoretisch wel te verstaan, van 1 aangestoken persoon naar 1.594.323. Zie je het voor je? Ik niet!
Wat betreft het boek: Ik denk dat ik mij het beste herken in 'Het Bureau' van Voskuil. Niet echt verrassend voor je denk ik. Eén reden: Maarten Koning is de enige hoofdpersoon die ik ken die vindt dat de auto het landschap heeft verpest. Nog een reden: hij noemt zich links & conservatief tegelijk.
Ik hoop dat je hier toch een beetje tevreden mee bent.
Groet van schrvrdzs

Informatiegebruiker zei

Hoi Schrijver,

In 12 stappen. Dat is inderdaad heel snel. En deze 'kettingbrief' verspreidt zich alleen onder de bloggende mens, dus dat scheelt vast nog een stap. Anderzijds moeten we zeker de Vlamingen ook meerekenen, en bloggen is redelijk internationaal, dus waarschijnlijk zou deze meme ook wel een taalgrens overkomen ...

Je keuze voor Het Bureau verbaast me inderdaad niet, maar ik vind het wel erg leuk om je motivatie daarbij te lezen.

Maarten Koning als linkse conservatief zet me zeker aan het denken, maar om te vermijden dat we weer over 'hokjes' in gesprek gaan (alfa's en beta's) ga ik daar nu niet verder op in.

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Er is nog wel meer waardoor ik me met Voskuil (d.w.z. eigenlijk met Maarten Koning) verwant voel, maar dit kwam het eerste in me op. Het is i.h.a. zijn 'levensgevoel' dat me aansprak.
Erg droevig dat hij nu dood is.
Groet van schrijverdezes