vrijdag 4 april 2008

LibraryThing


bookpile
Originally uploaded by veti_vert
Bij LibraryThing is iedereen een bibliothecaris, maar ik denk toch niet dat iedereen dat in dezelfde mate is. Veel gebruikers zullen zich beperken tot het toevoegen van (een deel van) hun boeken, en het bekijken van de extra informatie die dat oplevert.

Ik zelf heb mij bij LibraryThing als catalogiseerder ontpopt. Een van de mooiste aspecten van LibraryThing is namelijk dat je de informatie over al die schrijvers en werken die vanuit ruim 600 bronnen ingevoerd kan worden kunt beheren. Mijn hobby is het samenvoegen van boeken die welliswaar los in het systeem zitten, maar in feite het zelfde werk zijn. Over wat het zelfde werk is wil nog wel eens discussie ontstaan, maar volgens mij gaat het er om alle boeken die 'toevallig' verschillend zijn samen te voegen tot een werk. Onder toevallig valt dan bijvoorbeeld het fenomeen dat twee boeken verschillende edities van dezelfde titel zijn. Onder toevallig valt binnen LibraryThing ook zeer expliciet het toeval dat de een een boek in de oorspronkelijke taal kan lezen en de ander het met een vertaling doet. Ik besteed veel tijd aan het samenvoegen van Nederlandse (en ook wel Scandinavische, Duitse en Franse) titels met hun Engelse equivalent.

Het effect van dat samenvoegen is dat ook de aanbevelingen die je op basis van je collectie krijgt niet meer puur gebaseerd zijn op de toevallige vertaling die je van een werk bezit, maar dat je ook adviezen krijgt op basis van de collecties van mensen met dezelfde interesse maar een andere moedertaal.

Ook voor tags heeft LibraryThing een samenvoegmogelijkheid (al zit die heel diep verborgen). Daardoor is het mogelijk aan je collectie Nederlandstalige trefwoorden toe te kennen, en bij het zoeken op trefwoord toch een vrij compleet overzicht van alle in LT opgenomen titels te zien.

Volgens mij is LibraryThing de top van de 2.0 websites als het gaat om toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor niet Engelstalige gebruikers.

6 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Wat een ijver spreid jij ten toon! Zelf ben ik niet zo geïnteresseerd in aanbevelingen op grond van overeenkomsten in leesgedrag, maar wie dat wel is moet jou zeer dankbaar zijn lijkt me.
Ik heb een vraag die je misschien kunt beantwoorden (als iemand het kan ben jij het). Het leek me leuk om een widget op mijn blog te hebben met daarin het boek of de boeken die ik aan het lezen ben. Volgens de informatie van LibraryThing zou dat ook moeten kunnen, maar ik zie niet hoe. Ik heb nu een soort truc toegepast door de bewuste boeken een speciale tag te geven en nu komt er 1 van de 2 op mijn blog te staan, maar er is ongetwijfeld een betere methode. Als je hem weet en zo vriendelijk zou willen zijn hem uit te leggen, dan zou ik je zeer dankbaar zijn!
Met hartelijke groet van schrvrdzs

Edwin Mijnsbergen zei

Hoi Schrijver,

Als je onder 'extra' (in Library Thing' naar het widget-formulier gaat kun je bij 'Toon' ook kiezen voor het tonen van de boeken die je het laatste hebt toegevoegd. Je zou ze ook het label 'recent' oid kunnen geven, als je ze uploadt. Als het goed is komen die dan in beeld.

Edwin Mijnsbergen zei

Of een tweede account aanmaken en daar alleen recente titels in opnemen, en dan de code daarvan in je blog plakken. Dat is eigenlijk nog makkelijker, bedenk ik me achteraf :-)

schrijverdezes zei

Ha Edwin,
Dank voor je antwoord. De eerste optie lukte niet, aan de tweede had ik zelf ook al gedacht, dus dat ga ik nu maar proberen. Het probleem was misschien dat alles wat ik invoerde 'recent' was. Met een label lukte het overigens ook maar voor één boek, gek genoeg.
Groet van schrijverdezes
Informatiegebruiker, dank voor je gastvrijheid!

Rob Coers zei

Ah dat is inderdaad heel fijn dat je dat doet. Ik vind het zelf ook altijd vervelend - heb je een populair boek, blijken er maar 3 mensen het ook te hebben... maar mij is het dan net iets teveel moeite om samen te voegen.
Dan is het wel fijn als er mensen zijn die dat doen voor het grote geheel.

pientjepienter zei

Ha Informatiegebruiker
Ik kom morgen even bij jou op les!
Ik zit al te knoeien met de voorplaatjes, dus ik kom veel informatie bij je halen!
Groet
PP