dinsdag 22 april 2008

Streaming audio


Last.fm is helemaal geweldig. Ten eerste omdat het (als je je privacy opgeeft en een programmaatje installeert dat precies volgt wat je doet) precies bijhoudt naar welke muziek je op je computer luistert. Je kunt dan je eigen artiesten-top 500 bekijken, zien welke nummers je het meest 'draait' en zelfs welke albums je het vaakst beluisterd hebt. Prachtig, als je zoals ik van lijstjes houdt.

Het programma is ook te gebruiken om adviezen over muziek die je nog niet kent, maar waarschijnlijk wel leuk zult vinden te gebruiken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens van al die mensen die hun muziekgebruik registreren in Last.fm. Als een groot deel van de mensen die van de Nits houden ook van de Beatles houdt zou het best kunnen dat jij, als je van de Nits houdt, ook van de Beatles houdt. Ik vind dat niet vaak eer verrassende dingen opleveren. Een beetje muziekliefhebber kent veel van de aangeraden muziek al wel.

Wat wel leuk is, is zoeken via de door anderen (of jezelf) toegevoegde tags. Als je op zoek bent naar muziek in een bepaald genre (of zoals ik ooit was, naar muziek uit een specifek land) kan je veel profijt hebben van tag radio. Een streaming audio'station' met nummers die een specifieke tag gekregen hebben. Zo kan je na wat voorwerk een dagje luisteren aar een bepaalde tag, en vervolgens op het gehoor bepalen wat je leuk genoeg vindt om zelf te hebben.

Als je muziek echt zelf wil hebben moet je trouwens niet of nauwelijks bij Last.fm zijn. Het programma levert (in verband met de rechten) vrijwel alleen streaming audio. Als je van tevoren weet wat je wilt horen moet je ergens anders zijn, bijvoorbeeld bij Muziekweb.

Muziekweb laat al jaren zien hoe je deze technologie in de openbare bibliotheek kunt toepassen. Muziekadvies, de MuziekWebWijzers maar ook digitaal lenen, de CRD draait er zijn hand niet voor om. En het schijnt dat ze binnenkort ook streaming audio gaan aanbieden ...

3 opmerkingen:

Conny zei

Ik vind dit ook echt een super leuke handige en swingende toepassing. Genieten zo van muziek, gerelateerd aan dat wat je zelf leuk vind. Ben blij dat je blij bent met de uitnodiging. Doe trouwens ook ff reageren omdat zonder reacties bloggen zo saai is he. Greetings
Trouwens mooi weer he.

Aagje M zei

Ik ben het helemaal met je eens. Ook mijn ding dat Last.fm. Terwijl ik dus niet zo van radio houd. Is dit toch een lekkere oplossing.
Trouwens, bedankt voor je berichtje en je goede wensen. Na de pinsteren hoor je wel eens hoe we het ervaren hebben.
Groet,
Aagje m

Liek Schoeren zei

En nu heb ik jou getagd. Zie maar of je er iets mee doet. http://tinyurl.com/5hqo8w
Tja, bloggers willen ook tikkertje spelen. ;-)