woensdag 12 maart 2008

Instant Messaging : Wie wil mijn vriendje zijn?


LE CHAT
Originally uploaded by zakketty3000
Dit vind ik nou zo sneu! Een veertiger die met drie verschillende programma's open (of vier, of vijf, afhankelijk van hoe je telt) zit te wachten tot er iemand met haar wil chatten. En dat is precies hoe ik me nu voel, sneu.

Ik had al zo m'n vermoedens dat dit een zware week zou worden, vandaar dat ik me eerst met Instant Messaging heb beziggehouden, en later in de week nog naar het voorgaande ding, Document Sharing, ga kijken. Want ik kan natuurlijk best de achtergrondinformatie over Instant Messaging lezen (maar dat heb ik natuurlijk nauwelijks gedaan) en ik kan ook prima programma's voor Instant Messaging installeren, maar daarmee heb je nog steeds niet ervaren hoe het werkt. Om dat te ervaren heb je buddies (yuk!) nodig, en die krijg je niet zomaar (daar moet je WEL wat voor DOEN).

Wat wel aardig is aan dit onderwerp is dat ik uit pure hang naar contact nu de applicaties van alle drie de grote spelers geinstalleerd heb. Ik had al GMail, en had dus kennelijk ook automatisch Google Chat, maar heb voor de volledigheid ook Google Talk geïnstalleerd. Daarnaast gebruik ik Windows, dus ik had Windows Messenger al, maar die heb ik nu zo ingesteld dat hij automatisch opstart als ik mijn computer aanzet. En voor de volledigheid heb ik ook Yahoo!Messenger nog geïnstalleerd. Ook Yahoo! kent mij al een hele tijd, omdat ik veel gebruikmaak van Yahoo!Groups, de e-mailgroepen van Yahoo.

Uit de tijd dat ik landelijk servicemanager al@din was kende ik het bestaan van Meebo al, en zo'n chatwidget op m'n blog leek me wel wat, dus vanochtend heb ik me ook nog aangemeld bij Meebo en Meebo Me hier in de sidebar gezet. Bij het aanmelden bij Meebo kwam ik nog wel wat zaken tegen die mij verrasten:
Ten eerste lijkt Meebo Windows Messenger nog niet te kennen. Voor zover ik kan zien kan je alleen een oud MSN-account aan je Meebo-account koppelen. Dat verrast me dan toch voor een applicatie die zo goed naar z'n gebruikers zou luisteren. Of zou ik ergens een nuance gemist hebben? Gewoon doen alsof je Windows Messenger-account het MSN-account is, lijkt niet voldoende.
Ten tweede maakt Meebo problemen als je je Yahoo!Messenger-account aan je Meebo-account koppelt, terwijl je Yahoo!Messenger ook nog zelf open hebt staan. Op zich niet onredelijk dat je je berichten maar op 1 manier tegelijk kunt lezen, maar waarom heeft hij dat probleem dan niet met Google Talk?

Maar nu is het wachten tot er iemand met me wil chatten. Zelfs Rob is offline :-(

Onderliggend probleem is natuurlijk dat ik niet zo geloof in chatten. Ik ben sowieso niet van dat directe, ik denk liever even na voor ik iets beweer. Zelfs met telefoneren heb ik al helemaal niets. Dat is soms nuttig om even snel iets af te spreken met iemand die niet in de buurt is, maar privé telefoneer ik eigenlijk alleen met mensen die hun mail maar zelden lezen, en dan nog vooral om een afspraak te maken om elkaar te ontmoeten.

Ik zou niet willen beweren dat vluchtig contact slecht is, alleen heb ik er zelf niets mee. Ik denk dat het best goed is om als bibliotheken ook open te staan voor deze vorm van communicatie, en als daar bij ProBiblio ooit voor gekozen zou worden zou ik het ook geen probleem vinden om een dagdeel voor m'n rekening te nemen. Alleen moet je niet verwachten dat er dan naast dat vluchtige chatten ook nog diepgravende dingen gebeuren. Het is natuurlijk geen doen om je als je even niet chat op het oplossen van een ingewikkeld probleem of het verzinnen van een innovatieve toepassing te concentreren. Nee een dagdeel waarop je chat is verder alleen geschikt voor vluchtige activiteiten.

7 opmerkingen:

pientjepienter zei

Ha informatiegebruiker. Ik wilde je vriendje wel zijn hoor. Wat hebben we leuk gechat hé? Ik heb ook al even al je avonturen gelezen met het installeren van een aantal programma's. Ik geloof dat ik het maar bij Google chat houd! Althans om te oefenen. Moet je, als je via Google chat, altijd een account hebben bij Google (ik bedoel ook degene met wie je chat?)

Informatiegebruiker zei

Hoi Pientje,

Mooi, dat jij met een Open ID inlogt. Daar wil ik eigenlijk nog een keer over bloggen, maar ik vind het voorlopig nog zo ingewikkeld dat je daarvoor een website opgeeft. Ik moet het eerst beter snappen.

hatten via Google Chat kan in elk geval met iedereen die GMail heeft, en volgens mij ook met mensen die Meebo gebruiken maar zelf geen Google Chat hebben, maar dat laatste weet ik niet zeker.

Rob Coers zei

Hey IG'er... wij hebben toch even gesproken, zelfs vanuit Nijverdal (=OBD) werkte het goed en snel.
Meebo kan geen live.com accounts aan. Hotmailers wel.
Ik heb trouwens op www.robcoers.nl de Google chatwidget gezet. Die vind ik wel schoner dan meebo. Nog een chatbox op je blog?

Edwin Mijnsbergen zei

via zbdigitaal@gmail.com chat ik ook wel eens maar niet zo gek vaak.

Ik ben toch ook meer van mail en reacties. Hoewel ik daar bijna net zo snel reageer als een ander in chat. Dat voordeel haal ik er persoonlijk dus niet echt uit...

Conny zei

Wat heb je toch veel tekst infogebruiker voor een blog! En zo'n kleine letter. Maar fijn dat we allebei op MSN zijn he. En heeft die snipverkouden meekijker nu ook een account?

Guppie zei

Tja, IG, je bent zo snel dat alleen de echte die-hearts het kunnen bijhouden. Je geeft wel het goede voorbeeld hoor, ik word enthousiast om nu snel in te gaan lopen.

Groetjes,
Guppie

Informatiegebruiker zei

# Rob. Jawel, we hebben elkaar gesproken, maar dat was pas nadat ik dit bericht geschreven had. Je bent trouwens wel vaak 'Busy' ;-)

# Edwin. Ja, ik ben ook wel erg van de mail.

# Conny. Ja, ik heb altijd even tekst nodig om m'n verhaal te kunnen doen. Komt omdat ik zo genuanceerd denk ;-) Ik voel me daar zelf wel happy bij. Andere mensen zijn beter in het kort signaleren van trends, ik heb zelf de behoefte aan een beetje reflectie (kom naar mijn smaak zelfs nog niet helemaal genoeg aan toe)

# Guppie. Leuk dat het je enthousiasmeert. Het had ook erg deprimerend kunnen werken, natuurlijk. Ik geef je nog een week om me aan jouw buddy-list toe te voegen ;-)