zaterdag 1 maart 2008

Social bookmarking


del.icio.us spinoff logos
Originally uploaded by dreamyshade
Ik snap er niets van. Bij bijna iedereen die al over ding 10 geschreven heeft lees ik dat ze het nut er niet van inzien. Ben ik nou zo raar? Ik gebruik del.icio.us al anderhalf jaar, en zou echt niet meer zonder willen. Het begon er mee dat ik als servicemanager al@din gedetacheerd was bij de VOB. Daarvoor zat ik twee à drie dagen per week in Den Haag. En ik zocht me rot naar al die handige sites die ik op m'n werk en/of thuis in m'n bookmarks verzameld had. Op dat moment ben ik gestart met een del.icio.us-account en ik vind het gewoonweg fantastisch!

Ten eerste het enorme voordeel dat je vanaf verschillende computers bij dezelfde linkverzameling kan. Ten tweede het voordeel dat je je links van tags kan voorzien, en je dus nooit meer hoeft te zoeken in welke submap je die handige link nou opgeslagen had (was het onder naslag of onder e-commerce, onder bibliotheek of boeken). Ten derde de mogelijkheid om anderen mee te laten kijken in je bookmarks.

Een voorbeeld daarvan: Vorige zomer zouden we met drie gezinnen een huis in de Ardennen huren, maar omdat we niet echt dicht bij elkaar in de buurt wonen was het nog een heel gedoe om het eens te worden over wat we het leukste huis vonden. Door iedereen de shortlist te laten bekijken waren we er toch vrij vlot uit.

Tenslotte nog een vierde voordeel: Het is voor andere gebruikers van delicious heel eenvoudig om links waarvan ze denken dat die interessant voor je zijn door te geven. Om daarvan gebruik te maken heb ik een account voor de Noord- en Zuid-Hollandse AquaBrowser gemaakt. Dat account kunnen mensen in de bibliotheken gebruiken om sites die ze de moeite waard vinden om via ZoekGenie te ontsluiten aan mij door te geven. Ik geef toe dat dat nog niet veel gebeurt, maar de open manier waarop het kan spreekt mij in elk geval erg aan.

3 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha Informatiegebruiker,
Als je raar zou zijn sta je daar in elk geval niet alleen in, als je ziet hoeveel mensen van delicious gebruik lijken te maken. Ik dacht eerder dat ik zelf een uitzondering was omdat ik er niks in zie. Het zal wel te maken hebben met het soort werk dat je doet of je er al dan niet wat (of veel) mee kunt of denkt te kunnen. Privé net zo: wie nooit met drie gezinnen op vakantie gaat hoeft dat ook niet af te stemmen. En je bent dol op informatie of je bent het niet (of minder) natuurlijk. En je bent een geordend type of niet. Enz.
Dag, schrvrdzs

23 Dingen zei

In de web 2.0 wereld is Del.icio.us net zo'n standaard geworden als Flickr. Je vurige pleidooi vind ik geweldig. Je voorbeeld van de vakantie is grappig en wordt binnenkort gevisualiseerd in Ding 11 ;-)

Uiteraard heb ik je aan het 23Dingen netwerk toegevoegd, zodat heen en weer kijken nog makkelijker wordt.

Over die Zoekgenie zou je nog 's een aparte post kunnen wijden. Wordt dat een soort beperkte zoekmachine a la Google Coop?

23 Dingen zei

Wat een ontzettend leuk plaatje heb je daar trouwens bij gebruikt als illustratie!