woensdag 5 maart 2008

Alexander McCall Smith


McCall Smith
Originally uploaded by m.avanti
Weet je niet wie Alexander McCall Smith is? Dan zoek je dat toch op! En tegenwoordig is de eerste plek waar ik dan ga zoeken (of mensen naartoe stuur) Wikipedia. Dat overkwam me zondag toen ik ons eigen Aagje een tip wilde geven voor een schrijver die over Botswana schrijft, naar aanleiding van haar weblog. En laat er nou verdorie in de Nederlandstalige Wikipedia nog geen artikel over deze auteur staan. Na mijn grote woorden bij ding 11 zat er toen nog maar een ding op. Ik moest zelf in deze leemte voorzien.

Ik heb gisteravond de stoute schoenen aangetrokken en ben begonnen met het lezen van de instructies (weinig) en de etiquette (ook niet vreselijk veel) op Wikipedia. Want het natuurlijk toch nogal wat, als je zomaar pretendeert iets wezenlijks aan zo'n gerenommeerde bron toe te voegen te hebben.

Ik moet zeggen dat het schrijven voor Wikipedia echt wel moeilijker is dan het schrijven voor een weblog. Er zit minder software achter om je te helpen met het toevoegen van opmaak, links en afbeeldingen (of die software is er wel, maar is moeilijker te vinden). Gelukkig zit er een goede 'preview' mogelijkheid in, dus je kunt (je moet zelfs) eerst kijken hoe je verhaal er uitziet voordat je het publiceert.

En verder vind ik het best ingewikkeld, een lemma voor een encyclopedie schrijven. De bedoeling is dat je vooral feitelijke informatie geeft, die bij voorkeur door bronnen ondersteund wordt. Nou weet ik natuurlijk als informatiespecialist wel wat af van bronnen, maar omdat ik nog niet kon ontdekken hoe je bronvermeldingen in de tekst verwerkt ben ik ze nog een beetje uit de weg gegaan.

Uiteindelijk is het vooral een bibliografisch artikel geworden en eigenlijk ben ik daar best tevreden mee. Dat is een onderwerp waar ik verstand van heb, en ik heb het gevoel dat ik daarmee de encyclopedie ook echt verrijk.

Maar het mooiste komt nog ... Sinds ik het artikel gisteravond geschreven heb zijn er al twee mensen langs geweest om het te verbeteren. En dan gaat het vooral om Wikipedia-technische zaken waar ik nog niet achter was. Een van de twee heeft de opsomming van boektitels en externe bronnen eleganter opgemaakt en de ander heeft toegevoegd dat het artikel nog een categorieaanduiding moet krijgen.

5 opmerkingen:

Aagje M zei

Hallo informatiegebruiker,

Wat onze dochter al niet veroorzaakt. Had zij niet het plan opgevat om vrijwilligerswerk in Botswana te gaan dan had jij niet je blog over Alexander McCaal Smith geschreven! Leuk hoor. Ik word nu wel nieuwsgierig naar de boeken van de beste man. Hier in huis zijn ze niet aanwezig. We bezitten ze wel maar ze zijn uitgeleend volgens mij. Dus dat wordt een tochtje naar of de boekhandel of de bibliotheek ter plaatse. Nu ben ik van die laatste geen lid, maar uiteindelijk is dat toch een goedkopere oplossing voor dit soort zaken denk ik. Al vind ik het ook altijd erg leuk om in de boekhandel te neuzen.

23 Dingen zei

Wat een mooi initiatief. Volgens mij geeft het maken van een artikel en vervolgens zien dat anderen de moeite nemen om dat te verbeteren, een prettig, voldaan gevoel. Je hebt natuurlijk een attendering gemaakt op toekomstige wijzigen, toch?
Ook goed dat je bijdrage is geaccepteerd. Ik ken de regels niet zo heel precies, maar er zijn genoeg collega’s die goede stukken schrijven, maar die uiteindelijk niet – of na veel moeite wel – openbaar worden.

23 Dingen zei

Trouwens, die doorverwijzingen op ISBN zijn mooi!

Unknown zei

Een prachtige bijdrage! Chapeau!

Aagje M zei

Hallo informatiegebruiker,

Ik heb nog eens goed gezocht in onze magazijnen en bij de boeken van onze afdeling bussen (wat jammer dat die gaan verdwijnen!!!!!) een exemplaar van De Kalahari avondschool gevonden. Dat in één avond uitgelezen. Gewoon een prettig verhaaltje dat inderdaad een leuk beeld geeft volgens mij. Dat ik het eerst niet kon vinden kwam omdat ik boeken van de beste man bij de McCa zocht. Dom, dom. Ze staan bij Smit. Toen ik vanochtend het boek terugzette kwam ik nog een andere titel tegen. Ook maar even meegenomen om lekker te gaan lezen.